Čtyři základní informace o masu z laboratoře

Chov zvířat není efektivní, pro získání 15 gramů živočišných blíkovin je potřeba 100 gramů rostliných bílkovin. To je jeden z důvodů proč nizozemský profesor Mark Post a jeho tým vytvořili umělé maso. Magazín Wired vám sdělí pár faktů o tom, jak tento způsob výroby může být ideální pro lidstvo.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (hlasovalo 23 lidí, hodnocení: 4,00/5)
Loading...

Mohlo by tě ještě zaujmout:

4 komentářů k “Čtyři základní informace o masu z laboratoře”

  1. Aby to nebylo jak s margarínem, supr dupr vynález náhražka másla a pak za x let se zjistilo že způsob jakým se margarín vyráběl zapříčinil že takto vyrobený margarín zvyšoval šanci na infarkt (dnes je samozřejmě margarín nezávadný) a proto si já radši dám kousek poctivý roštěný.

  2. Paráda, vždy jsem se chtěl o tomto tématu dozvědět více. Nepopíratelně jídlo budoucnosti, hezky s hmizem. Místo farem hezky pár laborek s parádní efektivitou, co se místa a spotřeby týče. Navíc by se dalo pěstovat maso i ohrožených druhů, predátorů a nebo poupravit genofond a přijít s cela novým stejkem. Či stejk z dinosaura, pokud na tento proces stačí to co se dá vyčíst z kostí a stop DNA z komárů v jantaru. Kouzelné, už se mi sbíhají sliny 😀

  3. Chovných zvířat je mi opravdu líto a mnohokrát jsem uvažovala o tom, že bych stejně jako kdysi babička, jedla maso jen 1x týdně. Ale pravda je taková, že mi maso prostě chutná a tento režim „1x týdně“ vydržím jen po omezenou dobu, a pak se stejně vrátím ke starým zvykům. Nikdy jsem si to sice nepočítala, ale odhaduji, že porci masa mám na talíři průměrně tak 5x týdně.

    Pokud by se tedy vědcům podařilo vypěstovat maso, které by bylo cenově dostupné a chuťově srovnatelné, tak bych vůbec neváhala a přeorientovala se na něj. Ale tomu jejich odhadu, že do roku 2020 vyrobí burger za 10 dolarů, moc nevěřím, o chuti ani nemluvě. A i kdyby se jim to snad povedlo, tak těch 10 dolarů je pořád hodně za kousek masa, který (když budeme hodní) váží tak 250g.

Napsat komentář: pav1 Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..